Biyoloji Laboratuvar Çalışmaları

Biyoloji; tüm canlıların birbirleriyle ve çevre ile etkileşimlerini, bu etkileşimlerin sebep ve sonuçlarını araştırıp, açıklayan bir alandır.
Rota Anadolu ve Fen Lisesi öğrencilerinin öğrenmeye istekli hale gelmesine yardımcı olmak, merak uyandırmak, araştırmayı sevdirmek için, ''Problem Çözmeye Dayalı Öğretim Yaklaşımları '' esas alınarak ekim ayından beri yürüttüğümüz biyoloji laboratuvarında; 9. ve 10. sınıf öğrencilerimizle 'Karaciğerde Katalaz Enzimi Deneyi' ile Öğrencilerimiz karaciğerde bulunan katalaz enziminin miktarının reaksiyon hızına etkisini incelediler. Karaciğer (normal doğranmış,ince doğranmış,ezilmiş),3 tane deney tüpü, H2O2 (hidrojen peroksit) kullanarak ayrı deney tüplerinde bulunan eşit miktarda H2O2 olan tüplere kütlesi eşit 3 ayrı karaciğer parçaları koyuldu ve bu 3 reaksiyon zamanları ölçülerek ezilen karaciğerin alanının artmış olduğu yani katalaz enzimleri sayısı fazlalaşmıştır sonucuna varıldı.
' Plazmoliz ve Deplazmoliz ' deneyi ile alınan soğan zarı örneğine tuzlu su döktüğümüzde soğan hücresinin zarında içeriye doğru ilerleme, sitoplazma küçülmesi,soğan zarına saf su döktüğümüzde soğan hücresinin zarında dışarıya doğru ilerleme, sitoplazma büyümesi, zarın hücre çeperine yapışması görülmüştür.

'Dna izolasyonu deneyi ' ile ezilmiş kivi ve çilek kullanılır, bir behere 5 ml sıvı bulaşık deterjanı, 2 g tuz ve 100 ml çeşme suyu koyulur ve bu karışım tuz iyice çözünene kadar yavaşça karıştırılır. Ezilmiş olan meyvelerin üzerine yaklaşık 10-20 ml ekstraksiyon çözeltisi eklenir ve tekrar ezilme işlemi yapılarak süzülür.Tüp içine 20 ml soğuk etanol yavaşça eklenir. Kısa bir süre sonra üstteki etanol tabakasında bulut benzeri beyaz jelimsi bir tabaka oluşarak dna görülmüştür.

28 Eylül 2018

Bu İçeriği Paylaş