Felsefemiz
Eğitim nasıl bir sosyal süreçse okul da öğrencilere sosyal değerleri öğreten bir kurum olmalıdır. Bu düşünce ile Özel Rota İlkokulu öğrenciye kendilerini rahat ifade edebileceği, öz güvenleri yüksek, ahlaki değerlere sahip çıkan, temel bilgi ve becerilere sahip, eleştirel düşünebilen, etkili iletişim kurabilen ve yaratıcı bireyler yetiştirmeyi amaç edinmiştir. Okulumuzdaki eğitim sisteminin temelini oluşturan bilim, sevgi ve hoşgörü ilkelerinin ışığında öğrencilerimize, demokratik ve çağdaş bir eğitim ortamı sağlanması benimsenmiştir.
Eğitim Programı
Özel Rota İlkokulunun öğretim anlayışı, öğrencilerin etkin biçimde katılacağı bir eğitim ortamında, yeni öğrenme- öğretme stratejileri kullanılarak, yeni yöntem ve teknikler uygulanarak öğrencilerin kendilerini rahatça ifade edebilecekleri ve sınıf içinde öğretmen-öğrenci ilişkisinin pozitif olduğu bir ortam sunmaktır. Her öğrencinin birbirinden farklı olmasından dolayı bireysel farklılıkları kabul etmekte ve öğrencilerin farklılıklarına göre yöntem ve teknik uygulanmaktadır. Yapılan değerlendirmelerle öğrenim ve öğretim süreçleri içinde öğrencilerin etkin bir şekilde öğrenmelerini sağlamaktır. Eğitim öğretim sürecinde Milli Eğitim Bakanlığının planlamaları ve ek kaynaklarımızla her sınıfımızda eş güdümlü olarak eğitimi verilmektedir.
Öğrencilerimize 1.sınıftan itibaren satranç dersi ve yaratıcı drama dersi eğitimi verilerek onların eleştirel ve yaratıcı düşünme becerilerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Okulumuzda eğitici koridor köşeleri bulunmaktadır. Eğitici koridorlardaki kukla ve satranç köşeleri ile öğrencilerimizin ders dışında eğitici oyunlar oynamaları amaçlanmaktır.
Özel Rota İlkokulu’nda İngilizce dersleriyle öğrencilerimize konuştuğu dilin dışında bir dili kullanarak iletişim kurma becerisi kazandırılmakta ve İngilizceyi sevdirmek amaçlanmaktadır. Öğrencilerimizin çağın gereklerine uygun, donanımlı bireyler olarak yetişmelerini sağlamak amacıyla ikinci yabancı dili eğitimi vermektedir. 1. sınıftan itibaren Almanca dersleri okutulmaktadır.
Etkinliklerimiz
2. sınıflardan itibaren “Her Aya Bir Yazar” projesiyle öğrencilerimizin okuma alışkanlığı zenginleştirilmekte ve öğrencilerimiz her ay bir yazarı tanımaktadır.
Her sabah ilk 15 dakika kitap okuma saati uygulamamızla, öğrencilerimizin kitap okuma alışkanlığı kazanmaları desteklenmektedir.
1. sınıftan itibaren öğrencilerimizi grup projeler yapmalarını ve projelerini sunmalarını destekleyerek, her yıl 4. sınıfta yapılan proje yarışmasına hazırlamaktayız. Amacımız öğrencilerin eleştirel düşünmelerini, araştırma - inceme yapmalarını ve kendilerini ifade edebilmeleri sağlamaktır.
Bilim şenlikleri düzenleyip öğrencilerimizi yapmış oldukları projeler ile yaratıcılıklarını geliştirmelerini, eleştirel düşünebilmeleri konusunda destekleyerek kendilerini ifade etmelerini sağlamaktır.
3. sınıfta “3. Sınıfların Geleneksel Masal Kitabı” çıkarılmaktadır. Öğrencilerimiz 1. sınıftan itibaren okuma - yazma çalışmalarına ağırlık vererek bu konuda desteklenmektedir. Öğrencilerimizin yaratıcılıklarını geliştirerek yazıya dökmelerini sağlamak amaçlanmıştır.
Her yıl her sınıfın drama gösterisi yapılarak, öğrencilerin iletişim becerilerini geliştirmelerini, kendini özgürce ifade edebilmelerini, grup ortamında başkalarına güven duymayı öğrenmelerini ve iletişim gücü artırmalarını sağlamaktır.
Okulumuzda satranç turnuvaları düzenlenerek öğrenciler görsel - uzaysal düşünme becerilerini geliştirmeleri konusunda desteklenmektir.
Tüm sınıfları dans dersleri ile destekleyerek öğrencilerin fiziksel aktivite dışında kendi kendine yetmeyi öğrenerek, kendine güven duygusunu artırarak onlara ayakları üzerinde durmanın gururu yaşatılmaktır.
Her yıl “İstiklal Marşı’nı Güzel Okuma Yarışması” düzenlenmektedir. İstiklal Marşı’mızın, gerek şiir, gerekse beste olarak çok zengin bir anlamı vardır. Mili değerlerimiz, bu anlam içinde ulusal kurtuluşumuz, sonsuz egemenliğimiz, kahramanlığımız, eşsiz anlatımlarla ifadesini bulmaktadır. Öğrencilerimizin eşsiz duyguyu içselleştirmeleri amaçlanmaktadır.